Oedeemtherapie

Oedeem is een overmatige ophoping van vocht (lymfoedeem) of vet (lipoedeem) in een lichaamsdeel. Door het vasthouden van vocht (dan wel vet) zwelt het lichaamsdeel op. Plaatsen waar oedeem vaak ontstaat zijn de voeten, enkels, benen, buik en longen. Lees hieronder meer over het ontstaan en de verschillen tussen beide oedemen en de mogelijke behandelingen. 

Waarom oedeemtherapie?

Een oedeemfysiotherapeut behandelt patiënten die last hebben van oedeem, vaak lymfoedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Oedeem komt onder meer voor bij kanker, bloedvatproblemen of littekens.

Lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een trauma. De oedeemfysiotherapeut werkt samen met andere specialisten, zoals: oncologen, chirurgen, specialisten die therapeutische elastische kousen aanmeten, diëtisten en psychologen.

Lymfeoedeem

Lymfoedeem wordt veroorzaakt door het niet goed functioneren van het lymfesysteem. In 10% van de gevallen gaat het hier om primair lymfeoedeem (aangeboren) en in 90% van de gevallen om secundair lymfeoedeem (later ontstaan). Secundair lymfoedeem ontstaat als gevolg van een trauma of operatie. Gezien het beloop wordt lymfoedeem beschouwd als een chronische aandoening die meestal sluipend begint en na verloop van tijd kan verergeren.

De oedeemtherapeut van debalans zal gebruik maken van verschillende behandeltechnieken:

  • Manuele lymfedrainage (zachte massagetechniek om de vochtafvoer te stimuleren)
  • Behandeling van beperkingen van gewrichten (bijvoorbeeld schouderklachten na borstkanker operatie)
  • zwachtelen en advisering omtrent het laten aanmeten van een kous
  • Oefentherapie
  • Lymfetaping
  • Bindweefsel-, litteken-, en fibrosetechnieken
  • Ademhaling- en ontspannings oefeningen
  • Voorlichting en adviezen

Lipoedeem

Lipoedeem is een stoornis in de verdeling van vet die regelmatig niet herkend, of onjuist gediagnosticeerd wordt. Lipoedeem komt uitsluitend voor bij vrouwen en wordt bepaald door hormonale invloeden en genetische aanleg. Lipoedeem ontwikkelt zich veelal tijdens of juist na de puberteit, een zwangerschap of de menopauze. Het heeft een chronisch en progressief karakter en kan resulteren in bijkomend lymfoedeem en gewrichtsklachten door overbelasting. De meeste patiënten hebben een normaal postuur qua bovenlichaam, met als gevolg gemiddeld twee kledingmaten verschil tussen boven- en onderlichaam

De oedeemfysiotherapeut kan op verschillende vlakken wat voor jou betekenen:

  1. Samen kijken we naar hoe we kunnen streven naar een gezonde(re) leefstijl
  2. Verbeteren van de spierkracht
  3. Voorkomen en/of verminderen van secundair oedeem.
  4. Verminderen van de pijnklachten middels manuele lymfedrainage 

Heb je last van bovenstaande klachten en wil je hierover in gesprek met een therapeut van debalans? Via onderstaande button kun je een afspraak inplannen.